Kroketak.eus egitasmoan, gure filosofiarekin bat egiten duten eta ingurumen-jasangarritasunarekin eta naturarekiko nahiz animaliekiko begirunearekin konprometituta dauden hurbileko ekoizleekin aritzen gara lankidetzan. Gainera, gure ekoizle batzuek modu aktiboan egiten dute lan, arraza eta jatorri-izen autoktonoak berreskuratu eta kontserbatzeko.
Ezagutu itzazu begiratu batean.
Baserriko oilaskoa
1993an, zenbait baserritarrek elkartzea erabaki zuten, euskal sukaldaritza tradizionaleko benetako baserriko oilaskoa berreskuratze aldera. Baserritar horiek nekazaritza osasungarriaren alde egiten dute, eta, haien ustiategietan, bidezko merkataritzako elikagai on eta garbiekin elikatzen dituzte oilaskoak. Gainera, oilaskoak aske bazkatzen dira beren larreetan. Lumagorri oilaskoaren hazkuntza-eredua jasangarritasunean oinarrituta dago.
Euskal Herriko txerria
Lekunberriko Maskarada enpresak duela hamar urte heldu zion Euskal Herriko bertako txerri-arraza hau berreskuratzeko misioari. 80.000 m²-ko eremu zabala dute, txerriak erabat aske eta larrez nahiz zuhaitzez inguraturik haz daitezen. Euskal txerriak eremu zabal horretan bizi dira hiru hilabeterekin titia kentzen dietenetik hamabi urte bete eta, gutxi gorabehera, 140 kg-ko pisua hartzen duten arte.
Etxarriko esnea
Esne honen ekoizpenean, behiak behar bezala zaindu eta elikatzen dira, animaliek jaten dutenak zerikusi handia baitauka amaierako produktuaren kalitatearekin: elikagai osasungarriak animalia osasuntsuen eta kalitate oneko esnearen sinonimoa dira. Abeltegi handi horretan, behi bakoitzak bere metro-kopurua eta tratamendu pertsonalizatua dauzka. Jaiotzen direnetik, hainbat taldetatik igarotzen dira, eta talde bakoitzean behar duten tratamendu espezifikoa jasotzen dute.
Idiazabalko ardi gazta
La Leze familia-gaztandegia da, eta Jose Mari Jauregik, Elisabeth Gorrotxategik eta Arkaitz eta Gaizka semeek osatzen dute. 1992an, bizimodu horren alde egitea erabaki zuten; hots, artzaintzan eta kalitate handiko gaztaren ekoizpenean jardutea, mila urtetik gorako prozesu batean oinarrituta, nahiz eta haien ukitua ere ematen dioten. Ardi latx muturgorriak aske bazkatzen dira Altzania mendilerroko mendien goialdean.
Irina
Gaur egun, EAE barruan aktibo dagoen irin-fabrika bakarra da “Ibarrondo anaiak” familiarena. Lanerako duten filosofiak irmo eusten die kalitatearen inguruko balio eta printzipioei, produktibitatea edonola areagotu ordez. Arabako eta Nafarroako nekazariek jartzen dute irinak egiteko erabiltzen duten zereala.
Ogi apurrak
Illargi enpresa 1971tik dago elikagaien munduan. Ogi birrindu industriala ekoizten dute (are, horixe dute espezialitatea), Aguraingo (Araba) instalazioetan horretarako propio egindako ogitik abiatuta. Egiten dituzten ogi guztiak osasungarriak dira, gehigarririk edo hobetzailerik gabeak.
Ahuntz gazta
Zelaitxo gaztandegia Iñaki Eceiza gazte arabarrak 2017an sortutako abeltzain txiki bat da. Arabako Lautadako Añua herrian kokatuta, 160 ahuntz artaldea du, urte osoan zehar bere belardietan bazkatzen dutenak. Bere esnearekin, Zelaitxo gazta bertan egiten da, Añuan, esne gordinarekin, kaskilarekin eta Añanako gatzarekin artisau moduan.
Gatza
Modu naturalean ekoizten dute, teknika tradizionalak erabilita, eta “munduko gatz onenetakotzat” jotzen dute hala sukaldari handiek, nola adituek. Gatza egiteko garaia urtero aldatzen da, eguraldiaren arabera. Oro har, maiatzean hasten da, eta irailean amaitzen. Hilabete horretatik aurrera, gauek lurruntze-prozesua atzeratzen dute, eta eurite etengabeek eskuratzen den gatz urria hondatzen dute. Gainerako hilabeteetan, gatz-egileek gatzagak lehengoratu eta zaintzeko lanak egiten dituzte, ekoizpen-sasoiari begira. Ontziratzeko moduluan, ontziratzeko makinak urte osoan egoten dira lanean, gatza garbitu, ontziratu eta etiketatzeko.
Jatorri eta kalitate bermatua duten patatak
Sortu zenetik, bertako ekoizleak kooperatiban erabat integratzearen alde lan egin du Udapak eta apustu horren ondorioz, patata freskoa izan zen Eusko Label (1993) eta Euskal Baserri (2011) zigiluarekin merkaturatu zen lehen produktua.
Beste ekoizle batzuk:
FLORES ARTISAU-HESTEBETEAK: ARBIZUKO TXISTORRA.
OLANO HARATEGIA: BEASAINGO ODOLKIA
ALMA MEAT: HILTEGIA ETA BEHIKIEN BANATZAILEA
KAIKU: GURINA
GIRALDO: BAKAILAOA